sobota, 17 września 2011

ŁOSOŚ Z BAKŁAŻANEM

Ryba ta, bogata jest w kwasy tłuszczowe omega-3. W celu zachowania właściwości łososia należy go przyrządzać pieczonego, duszonego lub grillowanego, bowiem smażenie sprawia że cenne składnik tracą swoje właściwości. Bakłażany mają sporo wartościowych składników: witamin i mikroelementów. Ze względu na niskokaloryczność i właściwości odtruwające, bakłażany są popularne wśród osób będących na dietach odchudzajacych i oczyszczających. Badania udowadniają także jego właściwości do obniżania cholesterolu. Dlatego też postanowiłam z obu składników przyrządzić zdrowy obiad.


Składniki

2 filety z łososia ok 300 g
1 mały bakłażan

Na marynatę

4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
łyżka suszonego lubczyka

 Sos

mały jogurt naturalny 
2 łyżeczki posiekanego koperku

Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry posolić i odstawić na ok pół godziny na sitko żeby zmiękły. Z podanych składników zrobić marynatę, pędzelkiem posmarować rybę i plastry bakłażana. Odstawić na około godzinę. Jogurt wymieszać z koperkiem. Bakłażany zwijać rulony i przekłuć wykałaczką. W żaroodpornym naczyniu ułożyć filety z łososia i obok rulony bakłażana. Piec w piekarniku około 25 min w 180 st, w połowie rybę pieczenia można obrócić na druga stronę. Na talerzu polać sosem jogurtowym.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz