wtorek, 13 września 2011

MINI PIZZE Z MOZZARELLĄ



Ciasto

2 szklanki mąki pszennej
4 dkg drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek 
łyżeczka soli
łyżeczka papryki słodkiej w proszku
pół łyżeczki cukru
około 1/2 szklanka ciepłej wody

Farsz

kilka suszonych pomidorów w oliwie
opakowanie mozzarelli  w zalewie
nieduży pomidor 
mała cebula 
ząbek czosnku
po szczypcie soli cukru, pieprzu, ziół prowansalskich
łyżeczka masła



Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, do miski wsypujemy mąkę sól i paprykę, wlewamy oliwę. Po około 10 min wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto minimum 5 minut. Odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, na nim podsmażamy pół cebuli pokrojonej w kostkę, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę,  pomidora obranego ze skórki i przyprawy, całość mieszamy aż pomidory się rozgotują tworząc sos (około 5 min). Z wyrośniętego ciasta formujemy około 7 placków o grubości 1 cm. Placki smarujemy oliwą, nakłuwamy widelcem, smarujemy naszym sosem pomidorowym, obkładamy mozzarellą, kawałkami pomidorów w zalewie i plasterkami z połówki cebuli. Układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, i pieczemy średnio 8 min w 250 stopniach w rozgrzanym piekarniku.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz