sobota, 17 września 2011

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z POREM I JABŁKIEM

Składniki

5 filetów śledziowych solonych
1 duży por
1 jabłko
około 3/4 szklanki śmietany
łyżka mojonezu
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
łyżka octu
mleko do moczenia śledzi


Filety śledziowe moczymy w mleku z łyżką octu minimum godzinę. W tym czasie białą część pora kroimy w półplasterki solimy i odstawiamy do zmięknięcia. Następnie myjemy śledzie osuszamy skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w  1 cm paski i wrzucamy do miski na to ścieramy jabłko na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, wrzucamy pora. Śmietanę mieszamy z majonezem wlewamy do śledzi całość mieszamy i dodajemy pieprz do smaku. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz