sobota, 17 września 2011

ŁOSOŚ Z BAKŁAŻANEM

Ryba ta, bogata jest w kwasy tłuszczowe omega-3. W celu zachowania właściwości łososia należy go przyrządzać pieczonego, duszonego lub grillowanego, bowiem smażenie sprawia że cenne składnik tracą swoje właściwości. Bakłażany mają sporo wartościowych składników: witamin i mikroelementów. Ze względu na niskokaloryczność i właściwości odtruwające, bakłażany są popularne wśród osób będących na dietach odchudzajacych i oczyszczających. Badania udowadniają także jego właściwości do obniżania cholesterolu. Dlatego też postanowiłam z obu składników przyrządzić zdrowy obiad.


Składniki

2 filety z łososia ok 300 g
1 mały bakłażan

Na marynatę

4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
łyżka suszonego lubczyka

 Sos

mały jogurt naturalny 
2 łyżeczki posiekanego koperku

Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry posolić i odstawić na ok pół godziny na sitko żeby zmiękły. Z podanych składników zrobić marynatę, pędzelkiem posmarować rybę i plastry bakłażana. Odstawić na około godzinę. Jogurt wymieszać z koperkiem. Bakłażany zwijać rulony i przekłuć wykałaczką. W żaroodpornym naczyniu ułożyć filety z łososia i obok rulony bakłażana. Piec w piekarniku około 25 min w 180 st, w połowie rybę pieczenia można obrócić na druga stronę. Na talerzu polać sosem jogurtowym.

Smacznego.


ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z POREM I JABŁKIEM

Składniki

5 filetów śledziowych solonych
1 duży por
1 jabłko
około 3/4 szklanki śmietany
łyżka mojonezu
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
łyżka octu
mleko do moczenia śledzi


Filety śledziowe moczymy w mleku z łyżką octu minimum godzinę. W tym czasie białą część pora kroimy w półplasterki solimy i odstawiamy do zmięknięcia. Następnie myjemy śledzie osuszamy skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w  1 cm paski i wrzucamy do miski na to ścieramy jabłko na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, wrzucamy pora. Śmietanę mieszamy z majonezem wlewamy do śledzi całość mieszamy i dodajemy pieprz do smaku. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Smacznego.




wtorek, 13 września 2011

MINI PIZZE Z MOZZARELLĄ



Ciasto

2 szklanki mąki pszennej
4 dkg drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek 
łyżeczka soli
łyżeczka papryki słodkiej w proszku
pół łyżeczki cukru
około 1/2 szklanka ciepłej wody

Farsz

kilka suszonych pomidorów w oliwie
opakowanie mozzarelli  w zalewie
nieduży pomidor 
mała cebula 
ząbek czosnku
po szczypcie soli cukru, pieprzu, ziół prowansalskich
łyżeczka masła



Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, do miski wsypujemy mąkę sól i paprykę, wlewamy oliwę. Po około 10 min wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto minimum 5 minut. Odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, na nim podsmażamy pół cebuli pokrojonej w kostkę, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę,  pomidora obranego ze skórki i przyprawy, całość mieszamy aż pomidory się rozgotują tworząc sos (około 5 min). Z wyrośniętego ciasta formujemy około 7 placków o grubości 1 cm. Placki smarujemy oliwą, nakłuwamy widelcem, smarujemy naszym sosem pomidorowym, obkładamy mozzarellą, kawałkami pomidorów w zalewie i plasterkami z połówki cebuli. Układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, i pieczemy średnio 8 min w 250 stopniach w rozgrzanym piekarniku.

Smacznego

poniedziałek, 12 września 2011

SEROWE CIASTECZKA

Przepis na ciasteczka znalazłam w książce 120 wypieków. Stanowią doskonałą przekąskę do piwa

Składniki 
150 g mąki pszennej
150 g startego drobno żółtego sera
150 g pokrojonego w kostkę masła
1 żółtko
ziarna sezamu do posypania

Wymieszać mąkę i ser, dorzucić masło i rozetrzeć opuszkami palców. Dodać żółtko i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Ciasto następnie cienko rozwałkować na na oprószonej mąką stolnicy.  Foremką o średnicy 6 cm wykrawać krążki, ułożyć na wysmarowanej blasze, posypać ziarnem sezamu i piec koło 20 minut, aż nabiorą złocistej barwy.

Smacznego!

SAŁATKA Z WINOGRON I SERA

Miałam okazję posmakować tę sałatkę u koleżanki. Bardzo mi smakowała. Jest bardzo prosta w przyrządzeniu i robi się ją bardzo szybko.

Składniki

pół kg ulubionego sera żółtego
duża kiść zielonych winogron
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
majonez

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, winogrono kroimy na połówki usuwamy pestki, z czosnku,około 2 czubatych łyżek majonezu, odrobiny soli i pieprzu przyrządzamy sos. Ser i winogrona mieszamy z sosem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

SERNICZEK MÓJ

Przepisów na serniki jest mnóstwo, mimo wszystko pozwalam sobie zamieścić jeszcze jeden. Podobno jest pyszny, spróbujcie sami polecam. Znalazłam ten przepis jakiś czas temu na stronie moje ciasto i postanowiłam upiec go po swojemu.

Ciasto

2 szklanki mąki
20 dkg margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

1 kg mielonego twarogu
2 szklanki cukru
25 dkg margaryny
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
10 jajek
1/2 szklanki rodzynek
Skórka pomarańczowa

Wykonanie

Składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem.
Margarynę utrzeć z cukrami, powoli dodawać żółtka i zmielony twaróg, kolejno wsypać budyń, następnie dodać rodzynki i skórkę cytrynową, i na końcu delikatnie wymieszać całość z  pianą z białek.

Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.